Een historisch ras van de wederdopers uit 1885, genoemd naar de Brandywine-rivier in Pennsylvania. De vruchten zijn klaar voor de oogst als ze oranje-groen gestreept zijn en rijpen na tot donker-rozerode kleur. Een vleestomaat van wel 350-450 g met een zeer aparte "hemelse" smaak. Op tijd blad plukken en dieven om ziekten te voorkomen, teelt in de kas geeft de beste resultaten.
De originele 'Brandywine' was eind 19e eeuw een doorbraak. Zulke grote tomaten hadden ze nog nooit gezien.
Het is een typische vleestomaat met een milde smaak.
Heerlijke kleine, zeer zoete groen gestreepte mini tomaatjes van 20 tot 25 gram.
Kerstomaten staan het dichtst bij wilde tomatensoorten en zijn daardoor ook minder ziektegevoelig.
Bovendien is het voor de plant makkelijker te behappen kleine vruchtjes te maken en te laten rijpen dan steeds grote zware vruchten te moeten onderhouden.
Veel makkelijker dus dan vleestomaten.
Kleine donkerrode zoete vruchtjes van ongeveer 50 gram.
Wat groter dan een kers en ook niet echt zwart maar wel heel donker en heel lekker.
Een roze reus met stevig vlees en weinig zaad.
Rijp in 80 dagen.
Zeer productief met vruchten tot een kilo.
Vol smaak en aroma. Geweldig voor salade.
Voor de kas.
Kostelijk, zeer sappig en een beetje vreemd voor een kooktomaat; plat van vorm.
Geschikt voor inkoken en salade.
Een van onze favorieten voor sausen.
Diep rood glanzend en gelobt.
Net pompoentjes, maar dan veel lekkerder.
'Flin Flon' is gevonden bij een oude tuinier in een klein dorp op de grens tussen Saskatchewan en Manitoba, Canada. Deze tomaat is nog zo zeldzaam dat zelfs de bewoners daar er nog niet van hebben gehoord.
Ze heeft aardappelblad, vruchten van ongeveer een halve kilo met roze vruchtvlees en een zoete smaak.
Heerlijke snoeptomaatjes ter grootte van een olijf met een gewicht van ongeveer 12 gram.
Ze maakt al vrij vroeg trossen met tot 50 vruchten en ze blijven maar komen. Genoeg voor een dagelijkse salade.
Kerstomaten zijn als half wilde soorten over het algemeen gezond en maken daarom ook een redelijke kans in de buitenteelt.
Deze druif is subliem van smaak.
Een toevallige mutant van de Russische geel-roodgestreepte tomaat 'Copia'.
De grote vruchten (400 gram) zijn fantastisch van kleur: oranjerood met groene en gele strepen. De klimmende planten rijpen tamelijk vroeg.
De smaak is zeer goed, na een zonnige zomer nog intensiever zelfs.
Deze variant op de eveneens groene 'Green Docters' is nog zeer zeldzaam.
Het zijn kleine tomaten net iets groter dan een kerstomaat. Ze zijn groen van binnen en van buiten. Dat maakt ze de groenste van allemaal.
Het is een goed dragend ras met volle trossen. Ze zijn rijp als het steeltje makkelijk los laat.
'Just what the doctor ordered.'
Volledig rijp nog steeds groen maar zeer zoet en kruidig van smaak.
Je voelt vanzelf wanneer ze rijp zijn.
Weinig water en stevig vlees. Vruchten 300 tot 500 gram (soms meer).
Een nieuwe variëteit kerstomaat met vrij grote vruchten, ongeveer 2,5 cm in diameter. De kleur is bij volrijpe exemplaren geel-groen en de binnenzijde is grasgroen.
De plant is klein en struikvormig (zelftoppend). Kan dus in een grote pot.
Smaakt verrukkelijk.
Zeer zoet.
Zoals ik eerder schreef: Indigo tomaten zijn wow van buiten en daar zijn ze ook op geselecteerd. De schil bevat meer anthocyaan en dat is een voortreffelijke antioxidant. Deze heeft heel veel wow.
We hebben haar nog niet kunnen proeven, maar ze wordt aangeprezen als zeer zoet en smaakvol. Ze rijpt traag en wordt uiteindelijk indrukwekkend hoogglans zwart.
Na vele jaren ambachtelijk kruisen en selecteren is het Jim Myers van de Oregon State University gelukt deze paarse tomaat te kweken.
Die kleur is er vooral om de gezonde anthocyaninen (antioxidanten).
Vruchten rood van binnen, zo groot als een golfbal.
De smaak is niet zoet en fris, vooral een beetje gek. Ik vind het niks.
Voor de kleur in je salade dus.
Een vrij kleine tomaat, formaat pingpongbal. De kleur is bijzonder: bruinrood met een blauwe gloed.
Geef ze een beschutte plek, door de enorme groeikracht is de plant langs een muur goed te leiden
In de kas nemen ze veel ruimte in. De smaak is sappig en zoet, de dunne schil maakt het een gemakkelijke 2-happer.
Deze is wat wispelturig. Ze groeit nogal hard omhoog en wil soms wat moeilijk vrucht zetten.
Als alles goed gaat is het een bijzonder productieve en smaakvolle tomaat.
In salades wordt ze niet papperig maar blijft mooi stevig.
De smaak is rijk en zoet met sterke citrustonen.
Uit de Oekraïne.
hartvormig, groot breed, vol smaak en aroma, stevig vlees, grote planten, late variëteit
Kerstomaten zijn makkelijker te telen dan grootvruchtige. Ze kunnen beter tegen de kou en rijpen sneller. Daarom zijn ze ook kansrijker in de buitenteelt.
Deze maakt 6 tot 8 dieprode, vlezige vruchten per tros met een gewicht van ongeveer 25 gram.
Leg je die trosjes wel eens met wat olijfolie en zout onder de gril?
De grote vruchten van dit traditionele Italiaanse ras zijn goed vlezig, hebben weinig zaden en zijn zeer rijk van smaak.
Wij zien dat aan het groenkraagje bij de steeltjes. Dat is er bij moderne rassen uitgekweekt omdat ze daardoor onrijp lijken. en dat gaat juist ten koste van de smaak. (Er is een genetisch verband tussen de groene kraagjes en smaak.)
Vleestomaten zijn minder geschikt voor de buitenteelt.
Dit is wat ze in Rome op de kaart zetten.
Reusachtige, tot een halve kilo zware vruchten.
Vroeg rijp. Rijkdragend.
Heerlijk rijk en fruitig van smaak. Weinig zaad.
Voor de kas.
Deze wordt chocolade bruin tot bijna zwart als ze rijp is.
De smaak is excellent, bijna honingwijn.
Ook geschikt voor buitenteelt.
Vruchten ± 70 gram, ongeveer 6 cm doorsnede.
Enorme trossen zeer zoete kleine rode vruchtjes.
Dit soort kleinvruchtige rassen maken een redelijk goede kans in de buitenteelt. Liefst onder een afdakje tegen de regen.
De trossen leg ik liefst in een ovenschaal onder de gril, olijfolie en zout, verder niks.
Rode, langwerpige vruchten, vooral voor sappen, sauzen of drogen. De teelt in de kas geeft de beste resultaten, maar onder een (verplaatsbaar) afdakje is buiten ook een gezonde teelt mogelijk.
Droog vlees, zeer geschikt om in te koken tot tomatensaus.
Mooie langwerpige, bruine,groen-gevlamde vruchtjes met een gewicht van 40 tot 50 gram.
Ze zijn zeer aromatisch en zoetsappig.
Sterke groeier met een goede opbrengst.
Bijzonder en opmerkelijk vanwege haar gestreepte velletje, deze kruising van Antique Roman met Banana Legs gevonden door John Swenson maar bovendien een goed presterend en smaakvol ras.
Ze heeft een goede vlezige textuur en weinig sap, ideaal voor inkoken tot saus of soep. Maar haar zoete smaak en stevige vlees doen het ook uitstekend in salade.
Ze produceert lang en veel zonder te barsten.