kwekerij Bastin
Nieuwenhuysstraat 29
6336 XV Aalbeek (Hulsberg, Nuth)
Limburg, Nederland
telefoon: 045-5231475
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

openingstijden

De kwekerij is open van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.

"Een kwekerij met vakantie gevoel."

Onze voorraad omvat doorgaans ongeveer 1000 soorten tuinplanten.

We zijn een breed gesorteerde vasteplanten, kruiden en lavendelkwekerij, met een voorliefde voor winterharde mediterrane soorten, mens-, bijen- en vlindervriendelijke planten, eetbare, tuinvaardige en geurende planten.

We kweken onze planten natuurlijk, volgens biologische principes, volledig vrij van chemische of biologische bestrijdingsmiddelen. Onze potgrond is uitsluitend biologisch bemest, 100% turfvrij en bevat geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen.

Meer over hoe wij werken lees je hier: over onze kwekerij

activiteiten 2024

Tijdens onze themadagen is de kwekerij behalve zaterdag ook op zondag en soms op maandag extra open, steeds van 10:00 tot 17:00 uur.

Neem een gratis abonnement op onze nieuwsbrief voor actuele informatie over onze themadagen.

Voor 2024 is de planning:

zaterdag en zondag 2 en 3 maart Hellleborusdagen, tientallen soorten handbestoven en geselecteerde winterrozen

vrijdag 29 maart Goede vrijdag, gewoon open

maandag 1 april extra open voor 2e Paasdag

zaterdag 27 april gewoon open op Koningsdag

zaterdag en zondag 11 en 12 mei zijn onze onvergetelijke groentedagen, vele tientallen soorten tomaten, pompoenen, courgettes, komkommers, pepers, paprika's, eenjarige kruiden en andere groenteplanten, markt met onder andere delicatessen, terras, zaden en boeken.
“Die vergeten groenten zijn niet voor niets vergeten.”

zomerse sfeer op de kwekerij

donderdag 9 mei gewoon open met Hemelvaart

maandag 20 mei extra open voor tweede Pinksterdag

zaterdag en zondag 6 en 7 juli Lavendeldagen, grote markt, terras en muziek, veel vrolijk geurend vakantiegevoel met lavendel

 zaterdag en zondag 28 en 29 september Pompoen Parade, verschillende pompoenkwekers met vele tientallen verschillende pompoensoorten, kalebassen, siervruchten, pompoenmarkt en uitgebreid terras met onder andere pompoensoep, pompoenbrood en gebak

 

De weg naar de kwekerij vind je hier.

de geur van lavendel

lavendelzakjes voor de kast of om gewoon lekker in te knijpen

Lavendel is niet alleen een geweldige geurende tuinplant. We gebruiken de bloemen en etherische olie in de keuken, voor de geur en als huismiddeltje dat we bij heel veel kwalen inzetten. In onze kwekerijwinkel hebben we dus ook verschillende lavendelproducten zoals:

Lavendel bosjes, lavendelbloemen in geurzakjes van Provencaalse stof, lavendelkussens, gedroogde losse lavendelbloemen en etherische olie van lavendel.

Je kunt ze online bestellen in onze webwinkel of natuurlijk gewoon op de kwekerij kopen.

Voor geurzakjes, lavendelzakjes voor de linnenkast en lavendelkussens wordt altijd lavandin gebruikt. Etherische olie en losse bloemen zijn er van verschillende lavendelsoorten.

lavendelkussens heerlijk in bed of ziekbed

Onze etherische olie van echte lavendel (Lavandula angustifolia) is vanwege de goede smaak extra geschikt voor culinair gebruik. Behalve lavendelolie hebben we ook therapeutische kwaliteit etherische olie van een aantal van onze favoriete geurplanten.

lavendelbosje, lavandin, droogboeket

essentiele olie

Lavendelolie en andere etherische olien worden verkregen door destillatie van plantaardig materiaal. Etherische olie wordt van nature aangemaakt door de plant. Het is het hoofdbestanddeel van de geur en smaak van kruiden. Met destillatie scheidt men de vluchtige olie van de andere stoffen in de plant. Etherische olie is een puur plantaardig en natuurlijk product; de essentie van de plant. Etherische olie wordt daarom ook wel essentiele olie genoemd.

Tijdens onze lavendeldagen in juli laat herboristen opleiding 'De Sprenk' met een koperen alambiek zien hoe lavendel wordt gedestilleerd.

lavendeldagen bij kwekerij Bastin

lavendel en lavandin

Er zijn twee belangrijke soorten lavendel waar etherische olie en gedroogde bloemen van worden gemaakt: Lavandin (Lavandula x intermedia) en echte lavendel (Lavandula angustifolia). Echte lavendel wordt ook wel verkeerd aangeduid als Lavandula officinalis en helaas wordt ook lavandin vaak onder die naam verkocht.

Ze hebben heel verschillende kwaliteiten.

Lavandula angustifolia

Echte lavendel, of Lavandula angustifolia (soms Lavandula officinalis genoemd) is de ideale soort voor ons klimaat. In Zuid-Frankrijk wordt deze maar weinig geteeld en dan vooral op velden hoog in de bergen (1000 m) waar het elke winter wel tot 30 graden vriest. Dit is de soort die je het beste voor culinaire en medische toepassingen kunt gebruiken.

De etherische olie werkt kalmerend, antidepressief, en harmoniserend. Je kunt de olie gebruiken bij brandwonden, ontstekingen en insektensteken. Lavendelolie op een bijensteek werkt direkt pijnverlichtend. Brandwonden en schrale plekken genezen er snel van.

De opbrengst aan olie is gering waardoor de olie aanzienlijk kostbaarder is dan de veel beter verkrijgbare olie van lavandin.

In gerechten zoals lavendelcake, lavendelkoekjes en lavendelijs kun je zowel bloemen als etherische olie van echte lavendel gebruiken. In het kruidenmengsel 'herbes de Provence' worden de bloemen verwerkt. Je kunt de bloemen ook gebruiken bij gebakken aardappelen of in lavendelthee.

We hebben voor dit doel gedroogde bloemen van echte lavendel biologisch geteeld in zakjes van 50 gram of los per kilo voor grootgebruikers. Je kunt ze natuurlijk ook zelf oogsten van de lavendelplanten in je tuin. Let er dan op dat dit ook echt echte lavendel of Lavandula angustifolia is.lavendelolie van echte lavendel; voor geur, culinaire en medicinale toepassingen

Lavandula x intermedia

Lavandin of Lavandula x intermedia is vooral voor de geur bedoeld en wordt massaal geteeld voor gebruik in parfum, zeep en waspoeder. De lavendel in de velden rondom de Franse dorpen is vrijwel altijd lavandin en dus geen echte lavendel maar een hybride soort. Meest voorkomend ras is Lavandula x intermedia 'Grosso'.

De etherische olie is heerlijk van geur dus het meest geschikt om te verdampen. Medicinaal is de etherische olie van lavandin eerder tegenovergesteld aan die van echte lavendel. Lavandin werkt juist opwekkend.

De bloemen zijn vooral bedoeld voor gebruik in geurzakjes.

Lavandula stoechas

olie van Franse lavendel voor medicinaal gebruik

Een derde soort etherische olie van lavendel in ons sortiment is die van Lavandula stoechas, Franse lavendel, of kuiflavendel.

Recent medisch onderzoek heeft uitgewezen dat er geen betere natuurlijke ontstekingsremmer bestaat dan deze olie. Behalve ontstekingsremmend werkt de olie ook tegen insectenbeten, jeuk en oorontsteking.

De soort Lavandula stoechas komt alleen voor aan de Franse kust en de eilanden voor de kust. Deze eilanden, de 'Iles d' Hyeres', heetten vroeger 'Les Stoechades', vandaar de naam. De grondsoort aan de Franse kust tussen Hyeres en Nice en op de eilanden is zuur. Alleen Lavandula stoechas verdraagt zure grond. Het vriest er vrijwel niet, wat verklaart waarom Lavandula stoechas in ons klimaat maar matig winterhard is.

gebruik van etherische olie

verdamper etherische olie, diffuseur Jean-Noël LandelVoor inwendig en medicinaal gebruik van etherische olie is het meestal aan te raden deskundig advies in te winnen.

Verdampen in een ruimte is een veilige toepassing en zal vooral effect hebben op stemming en welbevinden.

Gebruik liefst een verdamper die de olie niet, of zo min mogelijk verwarmt. Hoge temparaturen kunnen de olie 'beschadigen'.

Wij gebruiken en verkopen voor dit doel de diffuseur Jean-Noël Landel, een verdamper die werkt zonder de olie te verhitten. De geur die wordt verspreid blijft hierdoor zeer zuiver.lavendelbloemen; lavandin, gedroogd

 x 
winkelwagen is leeg

nieuwsbrief

Neem een gratis abonnement op onze nieuwsbrief. Hij bevat tuintips, informatie over planten, tuinieren, recepten, tuinverhalen en natuurlijk het laatste nieuws over onze activiteiten.

Vul hieronder je e-mail adres in om voortaan onze nieuwsbrief te ontvangen.

je e-mail adres:


en liefst, maar niet verplicht, ook:
 

 

naam:
woonplaats:
opmerkingen:
inschrijven uitschrijven

Uiteraard mag je er op rekenen dat deze gegevens veilig zijn bij ons en dat ze niet aan derden worden verstrekt.

nieuwsbrief archief

Ontdek wat onze themadagen precies inhouden. Tuintips, receptjes, avonturen.

Oude nieuwsbrieven, vanaf nummer 56, kun je hier lezen:

archief

prijslijst

prijslijst van vaste planten, kruiden, lavendel, mediterrane , prairie en andere tuinplantenOnze prijslijst met het volledige sortiment kun je hier downloaden als PDF: prijslijst.pdf


meer over mijn boek

'Puur Mediterraan Tuinieren' gaat over mijn liefde voor geurende planten zoals lavendel, Cistus, Phlomis, rozemarijn en tijm, waar deze vandaan komt, hoe ik kweker werd met een voorliefde voor mediterrane planten en hoe ik ze niet alleen in de tuin maar ook in het eten toepas. Bij veel planten staan kleine mediterrane gerechtjes, niet alleen van mijzelf, maar ook van bevriende topkoks zoals Claude Pohlig uit Brussel. Het bevat anekdotes over planten en plantenmensen zoals collega kwekers en botanici, over ons leven op de kwekerij rondom onze 300 jaar oude boerderij in het Limburgse heuvelland. Hoe ik behalve dol op tuinieren gek ben op koken en hoezeer we daar in de zomer aan 'tafel 7' van genieten.

Puur Mediterraan Tuinieren, Roger Bastin, Kosmos uitgevers

De gedrukte versie is helaas uitverkocht maar je kunt het wel nog gratis downloaden: puur mediterraan tuinieren als PDF:

Tuinboek 'Puur Mediterraan Tuinieren' als gratis download.

 

 

Meer lezen en foto's zien uit het boek kan hier:

puur Mediterraan tuinierenzonnepanelen op het dak van de kwekerijschuur

 
 
 
 

 terug naar boven ↑ ©2024 de planten van kwekerij Bastin ↑ terug naar boven  

Wij gebruiken cookies op onze web site. Sommigen zijn essentieel voor het correct functioneren van de site, terwijl anderen ons helpen om de site en gebruikerservaring te verbeteren (tracking cookies). U kan zelf kiezen of u deze cookies wil toestaan of niet. Let op dat als u onze cookies weigert mogelijk niet alle functies van de site beschikbaar zijn.