kwekerij Bastin
Nieuwenhuysstraat 29
6336 XV Aalbeek (Hulsberg, Nuth)
Limburg, Nederland
telefoon: 045-5231475
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

openingstijden

De kwekerij is open van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.

"Een kwekerij met vakantie gevoel."

Onze voorraad omvat doorgaans ongeveer 1000 soorten tuinplanten.

We zijn een breed gesorteerde vasteplanten, kruiden en lavendelkwekerij, met een voorliefde voor winterharde mediterrane soorten, mens-, bijen- en vlindervriendelijke planten, eetbare, tuinvaardige en geurende planten.

We kweken onze planten natuurlijk, volgens biologische principes, volledig vrij van chemische of biologische bestrijdingsmiddelen. Onze potgrond is uitsluitend biologisch bemest, 100% turfvrij en bevat geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen.

Meer over hoe wij werken lees je hier: over onze kwekerij

activiteiten 2024

Tijdens onze themadagen is de kwekerij behalve zaterdag ook op zondag en soms op maandag extra open, steeds van 10:00 tot 17:00 uur.

Neem een gratis abonnement op onze nieuwsbrief voor actuele informatie over onze themadagen.

Voor 2024 is de planning:

zaterdag en zondag 2 en 3 maart Hellleborusdagen, tientallen soorten handbestoven en geselecteerde winterrozen

vrijdag 29 maart Goede vrijdag, gewoon open

maandag 1 april extra open voor 2e Paasdag

zaterdag 27 april gewoon open op Koningsdag

zaterdag en zondag 11 en 12 mei zijn onze onvergetelijke groentedagen, vele tientallen soorten tomaten, pompoenen, courgettes, komkommers, pepers, paprika's, eenjarige kruiden en andere groenteplanten, markt met onder andere delicatessen, terras, zaden en boeken.
“Die vergeten groenten zijn niet voor niets vergeten.”

zomerse sfeer op de kwekerij

donderdag 9 mei gewoon open met Hemelvaart

maandag 20 mei extra open voor tweede Pinksterdag

zaterdag en zondag 6 en 7 juli Lavendeldagen, grote markt, terras en muziek, veel vrolijk geurend vakantiegevoel met lavendel

 zaterdag en zondag 28 en 29 september Pompoen Parade, verschillende pompoenkwekers met vele tientallen verschillende pompoensoorten, kalebassen, siervruchten, pompoenmarkt en uitgebreid terras met onder andere pompoensoep, pompoenbrood en gebak

 

De weg naar de kwekerij vind je hier.

Zoals je wellicht weet zijn wij een kwekerij van een groot aantal verschillende vaste tuinplanten. Je kunt alle planten online bestellen of op de kwekerij in Aalbeek zelf uitkiezen. Lavendel is een van onze specialiteiten naast salvia, kruiden, helleborus en andere bijzondere planten.

Hans:

Een van de meest gestelde vragen op onze kwekerij is:

"Hoe moet je lavendel snoeien?"

 Het is erg belangrijk dat je er vroeg mee begint. Jonge planten snoei je eventueel een of twee keer extra het eerste jaar. Wij toppen de stekken en jonge planten op onze kwekerij regelmatig. Hierdoor worden ze mooi vol en bossig. Dat komt doordat de vorming van nieuwe scheuten onderin de plant wordt gestimuleerd. Als je niet knipt blijft de plant van binnen vochtig en sterven er juist scheutjes af. Uiteindelijk wordt je plant dan kaal van binnen en kun je nooit meer diep snoeien.

De onderstaande snoeimethode is vooral van toepassing op een van de meest geschikte lavendel soorten voor ons klimaat; Lavandula angustifolia of echte lavendel. Deze verdraagt ingrijpende snoei het beste.

Blauwe lavendel en lavendel blauw bestaan niet, dat blauw heet officieel violet. Echte lavendel, of Lavandula angustifolia bloeit meestal zeer rijk en bestaat in heel veel verschillenden kleuren; wit, roze en helder tot zeer donker violet met al hun varianten zijn mogelijk. Er zijn cultivars met zeer grijs blad en er zijn dwergvormen en reuzen. Vanwege deze grote diversiteit menen wij zo'n 100 soorten lavendel te moeten vermeerderen.

Alle lavendel soorten zijn bladhoudende heesters. Ze slaan weinig energie op in hun wortels en moeten daarom altijd wat blad hebben om verder te kunnen groeien.

lavendel snoeien

Lavendel onderhoud bestaat voornamelijk uit snoeien.

Bij jonge pas geplantte lavendel planten kun je in het voorjaar een keer of twee de versgevormde topjes inkorten om extra scheutvorming in de basis te stimuleren. Ze bloeien dan wat later, maar worden uiteindelijk veel ouder.

Snoei steeds zo diep als er nog scheuten (uitlopers) zitten, nooit daaronder.

In het najaar is vooral vormsnoei belangrijk. Je stimuleert de vorming van de scheuten waar je de plant in het voorjaar op terug zet. Zorg dat dit begin oktober is afgerond, liever eerder. Als je lavendel is uitgebloeid is er geen enkele reden om nog te wachten met snoeien. 

We willen dat de plant nog een beetje groeit zodat je de hele winter van die heerlijke grijze bolletjes kunt genieten en niet naar een kale gesnoeide plant zit te kijken.

In voorjaar snoei je zodra er wat groei zichtbaar wordt zo diep mogelijk, maar nooit onder de onderste nieuwe scheuten. Meestal is dit in de loop van april. Later snoeien verlaat de bloeitijd. Onze ervaring is dat planten die later beginnen veel langer bloeien.

Echte lavendel vedraagt snoei goed. Een week of twee na de snoei ziet ze er dan weer uit als hieronder en kan de winter al makkelijk aan. Mooier is als ze nog iets verder dichtgroeit, dus snoei op tijd.

lavendel bemesten

Is vrijwel nooit aan te raden.

Geef vooral geen bemeste tuinaarde bij de aanplant! Dat spul moet naar de vuilverbranding.

water

Geef lavendel nooit water! (echt niet)

Uitzonderingen:
Lavendel planten in heel erg heet weer. Geef dan liefst de grond eerst water voor het planten. Bijna altijd is de grond vochtig genoeg om hier van af te zien.
Lavendel planten in potten moet je natuurlijk wel regelmatig water geven.

kalk

Wanneer je lavendel plant geef je zeer royaal; tot 4 keer de op de verpakking voorgeschreven hoeveelheid . Je kunt deze door de grond werken. Daarna geef je elke 2 a 3 jaar een onderhoudsdosis zoals op de verpakking staat.

lavendel donker violet blauw-paars en wit

lavendel wanneer planten

Lavendel kan jaarrond worden geplant zolang het maar niet al te streng vriest. Vooral in het voorjaar moet je oppassen dat je bevroren grond niet te diep onder werkt bij het planten. Het kan heel lang duren voordat deze kluiten weer ontdooien wat de groei van je planten remt. Als je in oktober plant profiteer je optimaal van de bodemwarmte en de eerste voorjaars zon.Lavandula stoechas of kuiflavendel hybride

andere lavendel soorten

Lavandin, of lavandula x intermedia wordt wat makkelijk kaal van binnen en verdraagt snoei minder goed dan Lavandula angustifolia. Ze zijn ook wat vorstgevoeliger, dus snoei ze in het najaar niet te laat, liefst uiterlijk september, ook al bloeien ze dan nog.

Dit zijn die struiken die soms zo wild groeien dat ze uitelkaar vallen. Meestal aangeschaft in het vroege voorjaar vanwege het mooie brede grijze blad. Het tweede of derde jaar na aanschaf van een lavandin bij een van onze collega's wil men deze vaak weer vervangen, liefst door het andere uiterste; extreem lage. Natuurlijk hebben we die in alle kleuren. Maar Lavandula angustifolia van 70 cm valt ook nooit uitelkaar, behalve in de schaduw.

Cultivars en hybrides van Lavandula stoechas willen geen kalk en snoei je meestal beter in de zomer omdat ze in het voorjaar bloeien. De meeste kunnen dan in het najaar herbloeien.

webwinkel

In onze webwinkel staan alleen de lavendelsoorten die momenteel voorradig zijn. De planten zijn allemaal voorzien van duidelijke beschrijving en foto. Lavendel bestellen voor verzending of opzoeken welke lavendels je op de kwekerij kunt kopen: onze webwinkel

prijslijst

Onze prijslijst met het volledige sortiment kun je hier downloaden als PDF. Planten die hier in staan kunnen uitverkocht zijn. Je vind de meest actuele voorraad en prijzen in onze webwinkel hierboven: prijslijst.pdf

 x 
winkelwagen is leeg

nieuwsbrief

Neem een gratis abonnement op onze nieuwsbrief. Hij bevat tuintips, informatie over planten, tuinieren, recepten, tuinverhalen en natuurlijk het laatste nieuws over onze activiteiten.

Vul hieronder je e-mail adres in om voortaan onze nieuwsbrief te ontvangen.

je e-mail adres:


en liefst, maar niet verplicht, ook:
 

 

naam:
woonplaats:
opmerkingen:
inschrijven uitschrijven

Uiteraard mag je er op rekenen dat deze gegevens veilig zijn bij ons en dat ze niet aan derden worden verstrekt.

nieuwsbrief archief

Ontdek wat onze themadagen precies inhouden. Tuintips, receptjes, avonturen.

Oude nieuwsbrieven, vanaf nummer 56, kun je hier lezen:

archief

prijslijst

prijslijst van vaste planten, kruiden, lavendel, mediterrane , prairie en andere tuinplantenOnze prijslijst met het volledige sortiment kun je hier downloaden als PDF: prijslijst.pdf


meer over mijn boek

'Puur Mediterraan Tuinieren' gaat over mijn liefde voor geurende planten zoals lavendel, Cistus, Phlomis, rozemarijn en tijm, waar deze vandaan komt, hoe ik kweker werd met een voorliefde voor mediterrane planten en hoe ik ze niet alleen in de tuin maar ook in het eten toepas. Bij veel planten staan kleine mediterrane gerechtjes, niet alleen van mijzelf, maar ook van bevriende topkoks zoals Claude Pohlig uit Brussel. Het bevat anekdotes over planten en plantenmensen zoals collega kwekers en botanici, over ons leven op de kwekerij rondom onze 300 jaar oude boerderij in het Limburgse heuvelland. Hoe ik behalve dol op tuinieren gek ben op koken en hoezeer we daar in de zomer aan 'tafel 7' van genieten.

Puur Mediterraan Tuinieren, Roger Bastin, Kosmos uitgevers

De gedrukte versie is helaas uitverkocht maar je kunt het wel nog gratis downloaden: puur mediterraan tuinieren als PDF:

Tuinboek 'Puur Mediterraan Tuinieren' als gratis download.

 

 

Meer lezen en foto's zien uit het boek kan hier:

puur Mediterraan tuinierenzonnepanelen op het dak van de kwekerijschuur

 
 
 
 

 terug naar boven ↑ ©2024 de planten van kwekerij Bastin ↑ terug naar boven  

Wij gebruiken cookies op onze web site. Sommigen zijn essentieel voor het correct functioneren van de site, terwijl anderen ons helpen om de site en gebruikerservaring te verbeteren (tracking cookies). U kan zelf kiezen of u deze cookies wil toestaan of niet. Let op dat als u onze cookies weigert mogelijk niet alle functies van de site beschikbaar zijn.