Dit is hem, gegarandeerd de echte gestekte Franse dragon. De proef om dit vast te stellen is een blaadje op de tong leggen, als het brandt zit je goed. Echte franse dragon kan niet worden gezaaid. Zaaien kun je alleen Russische dragon, dat is een woekerend onkruid met nauwelijks smaak dat ook nog veel te vaak als plant wordt aangeboden.
Natte winterkou kan Franse Dragon in de problemen brengen.
Voornaam keukenkruid.
Dit is zo'n handige vulplant zoals ze vroeger werden gebruikt als rustpunt in borders die toen nog zeer weldoordacht werden aangelegd naar het voorbeeld van grote tuindames zoals Margery Fish.
Grijs getand blad, pluimen onbeduidende grijswitte bloemetjes. Bladverliezend.
Dit is dus heerlijke betrouwbare grijzigheid die een beetje tuinier gewoon nodig heeft.
Deze Amerikaanse plant is een van de beste vlinderplanten voor onder andere de monarchvlinder. Bij ons wordt ze, net als de vlinderstruik, alleen bevlogen door allesetende en dus minder bedreigde bijen- en vlindersoorten. Nog s teeds goed voor veel gefladder.
Het sap is giftig, dus vermijd contact tijdens het snoeien.
De bloemen geuren licht naar vanille en ze staat graag zonnig.
In het wild is deze plant te vinden in vrijwel de hele VS en een deel van Canada. Ze staat daar bekend als 'Butterfly Weed', de ultieme vlinderplant dus, maar helaas niet voor onze meest kieskeurige oligolectische vlindersoorten.
Voor de polylectische bijen en vlinders die wat minder kieskeurig zijn is ze met haar overmaat aan nectar een toprestaurant.
Ze is volledig winterhard, maar staat in de winter niet graag nat.
'Mondeo' is een vroeg en productief overwegend mannelijk ras dat ook geschikt is voor kleigrond en voor zowel gebleekte als groene teelt.
Op wat zwaardere grond kies je het beste voor de groene teelt. Groene asperges hebben meer smaak en ik eet ze daarom zelfs nog liever dan witte.
Asperges, voor door de pasta.
Een Britse selectie voor de 'groene' teelt.
Deze fantastische donkere asperges hebben een nootachtige smaak en zijn zoeter dan groene. Je hoeft ze niet te schillen want de dikke scheuten zijn zacht van top tot teen.
Paars zijn ze alleen in het vroege voorjaar. Het blad is gewoon groen.
Een nieuwe bloem die niet echt wil bloeien, dat is natuurlijk echt bijzonder en ze doet dat, eenmaal begonnen zonder ophouden.
De lintbloemen blijven groen met een purperen waas, het gevulde hart verkleurt naar purper.
Heerlijk subtiel en spannend.
Gemakkelijke vaste plant en snijbloem.
Deze bekroonde cultivar van voor 1920 is de enige die ik onthield na het lezen van de geweldige Aster monografie van Paul Picton, de erfgenaam van Ernest Ballard. Het kostte daarna nog 8 jaar zoeken voor ik haar aan ons sortiment kon toevoegen.
Bijzonder zacht blauw, kleinbloemig, wolkig spreidend en vrijwel volledig meeldauw vrij.
Een plaatje.
Kleine bloemen in een perfect getroffen zachte kleurstelling. De bloemen en ook de bouw van de plant lijken op die van Aster lateriflorus waar 'Lovely' volgens sommigen toe behoort. Wij kregen de plant als Aster vimineus 'Lovely' wat weer mooier klinkt. The Gardeners Guide to Growing Asters van Paul Picton vermeldt summier het voorkomen van Aster vimineus 'Lovely' in Noord Amerika.
Zeer rijk bloeiend, fijn kort van steel.
Lieflijke wolkjes.
Meest opmerkelijk aan 'Snow Flurry' zijn de liggende groeiwijze en de lange bijzonder late bloei.
In het late najaar verschijnen er vrij plotseling massaal kleine witte bloemetjes als moest de sneeuw een voorbeeld krijgen hoe zich te gedragen.
Voorbeeldige sneeuw.
Al vele jaren een van mijn favoriete Asters.
Veel compacter en lager dan 'Lady in Black'. De bloemen zijn precies hetzelfde.
Buiten de bloeitijd heeft 'Prince' nog veel donkerder, bijna zwart blad.
Ook hier die fijne kleine, gepast ingetogen bloemen tot de eerste sneeuw valt.
Prinsheerlijk.
Deze kleinbloemige aster begint roze en verkleurt langzaam naar wit. Vandaar de leuke naam die we wel vaker tegenkomen bij soorten met verkleurende bloemen. De verkleuring geeft diepte en maakt de plant wat spannender dan haar puur roze soortgenoten.
Ze vormt een mooie volle ronde pol.
Makkelijk en goed vast.
Dit zal uiteindelijk als ik mijn best ga doen helaas inmiddels wel weer gewoon een Aster blijken te zijn maar Symphyotrichum klinkt nu eenmaal oneindig veel interessanter. Er gaan zelfs al stemmen op om alle Asters zo te noemen.
Onder de Asters is het zelfs mogelijk de diepst donker blauwe van allemaal, binnen haar eigen geslacht is ze onovertroffen.
Lekker laat, super betrouwbaar, weervast en onuitspreekbaar.
Goed doorbloeiend en prachtig donker van kleur. Ook de stengels zijn donker rood.
Volgens ons en aardig wat medestanders is dit de mooiste donkerrode maar gaat alleen vanwege de wat lugubere naam de voorkeur soms onterecht uit naar 'Ruby Wedding' een andere topper. Nu die ook nog weer verbeterd is in 'Ruby Star' moeten we het er nog eens over hebben.
Een van de beste introducties van onze tijd misschien wel. Omdat deze Astrantia steriel is bloeit hij lang en rijk met oudroze grote schotelvormige bloemen. Ik hoef ze helemaal niet aan te prijzen want vanaf juni verkoopt ze zichzelf als we er dan nog hebben.
Tegen de herfst wordt de kleur van de bloemen dieper en nog mooier.
Een nog vrij nieuwe, vroeg bloeiende donker rode met donkere punten aan het blad en de bloemen en een purperen waas over het blad, donkere stengels en bladpunten.
Geselecteerd door onze bondgenoten Helen en Wilco van 'De Ferdinandushof' in Zeeland.
Lang bloeiend met grote diep rode bloemen aan lange donkere stelen.
Een sprong vooruit.
Opvallend grote schotelvormige groen-witte bloemen. Lang en rijk bloeiend. Mag best tussentijds wat teruggeknipt worden.
'Shaggy' wordt ook wel verkocht onder de naam: 'Margery Fish'.
Een nog zeldzaam aangeboden introductie van onze vrienden van de Ferdinadushof, dus echt uit Zeeland.
Verbeterde 'Shaggy'.
Stevig rechtopstaand met zeer grote witte bloemen, lekker lang bloeiend.
Witter nog dan 'Snow Star'.