Naaldkool (cavolo spigariello) is een geliefde groente in Campania. Je eet niet alleen de knoppen, maar vooral ook het blad. Ze wordt gegeten in soep met Cannellini bonen, bij pasta gerechten en zelfs op pizza in plaats van ruccola, of rauw als salade.
Ze is net als palmkool winterhard zodat je er de hele winter van kunt dooreten.
Minestra Nera is de Italiaanse volksnaam.
Waarom eten we niet meer spitskool? Zo doodgewoon, maar met misschien wel de meest verfijnde smaak van alle kolen.
En ze laten zich ook nog heel makkelijk telen.
Plantafstand: 50 x 50 cm
Dit oude Duitse ras maakt enorme kolen
Sommigen werden in onze moestuin wel 4 kg.
Heerlijk mild van smaak en ook goed geschikt voor het maken van zuurkool.
Planten in het voorjaar geeft oogst tot november.
Plantafstand: 40 x 40 cm
Een mooie vaste rode kool voor de late teelt.
Als F1 hybride geeft dit ras een mooi uniforme opbrengst.
De kolen kunnen tot november worden geoogst en zijn dan nog maanden bewaarbaar.
Plantafstand: 50 x 75 cm.
In de recente roerbak rage van New York heeft deze oudhollandse groente de hoofdrol.
Dit oude ras is nog steeds misschien wel het meest betrouwbaar winterharde.
je kunt ze nu nog zaaien en we hebben er ook zaad van.
Misschien komt het woord groente hier zelfs wel vandaan.
De rauwe chips van boerenkool vond ik minder geslaagd.