Deze Amerikaanse blokpaprika kan buiten op een beschutte plek, of in de kas.
Het is een gezond ras dat ook buiten nog een redelijke opbrengst geeft.
De dikvlezige vruchten zijn groot (10 x 18 cm) en kunnen tot 350 gram per stuk worden.
De smaak is aangenaam zoet en sappig.
Een fantastisch oud Italiaans landras met reusachtige vruchten.
De purperen punt is voor mij een indicatie voor rijk aroma en dat maakt ze ook waar.
Groen zijn ze eetbaar maar wel een beetje bitter.
De vruchten zijn tot 25 cm lang.
Een kleine hartvormige peper.
Veel scherper dan je in sommige beschrijvingen tegenkomt, dus pas even op voor je er in hapt.
Echte peperfans vullen ze en eten ze in twee happen op. Ze zijn zoet en best heel pittig dus wat ons betreft zijn ze daarvoor wat te scherp. Wel goed bevleesd ook.
Ze worden buiten goed rijp, liefst op een warme plek. In de kas doen ze het nog beter. Een meter tussen de rijen, 50 cm in de rij.
Met 100.000 tot 150.000 Scoville is dit geen super hete peper. Ik vind dat wel prettig hoewel de scherpste meestal ook het fruitigst zijn. Deze heeft een uitstekende smaak, een leuke oranje kleur en geeft een goede opbrengst. Het is een van de vele soorten die we graag toevoegen aan onze huisgemaakte piri-piri saus.
Het ras is gevonden door peperfreak Chris Fowler uit Wales.
Deze Noord Indiase peper is niet geschikt voor beginners. Het is met 900.000 tot 1.200.000 Scoville een van de heetste pepers ter wereld. Dat wil zeggen; zo'n 200 keer scherper dan Tabasco.
Verwerk ze met handschoenen en vermijd oogcontact.
Voor de ervaren liefhebber dus.
Deze Habanero- of Ajoemapeper
was van 1994 tot 2006 kampioen allerscherpste peper ter wereld. Het ras werd op formaat, gewicht en scherpte ontwikkeld door Frank Garcia van GNS Spices, in Walnut, Californië.
Sinds 2011 mag het vrij worden vermeerderd.
Dit ras komt uit Finland en is desondanks met 1.000.000-1.500.000 Scoville een van de aller heetste pepers ter wereld.
De plant is zeer groeikrachtig als je ze niet kunt aanbinden houd haar dan compact door te snoeien.
De oranje-rode vruchten worden 4 tot 8 cm lang.
Met 1.000.000-1.500.000 Scoville, een van de aller heetste pepers op aarde. Zo heet dat rauw eten pijnlijk en verdovend kan zijn.
Goed gedoseerd is de smaak voortreffelijk. Dat kan bijvoorbeeld door ze te drogen en tot poeder te vermalen.
Volledige naam: 'Fatalii Gourmet Jigsaw Yellow'
Niet iedereen proeft die aromatische smaak boven de scherpte uit. Maar wie dat kan is hier fanatiek dol op. Je ruikt het ook.
Ze hebben echt veel warmte nodig, maar die krijg je dubbel en dwars terug.
Nederland heeft z'n boerenkool, België haar lof en Suriname deze dame.
3000 HS
Capsicum chinense breken alle records wat scherpte betreft. Jaarlijks worden nieuwe rassen geintroduceerd die meedingen naar de titel scherpste peper op aarde
Ze zijn zeer aromatisch, maar veel van die rassen zijn mij te scherp om daar echt van te genieten.
In Bangladesh worden ze groen rauw gegeten. Onze medewerkers lusten er ook pap van.
deze is 1.000.000-1.500.000 Scoville.
Een vroeg ras, dus ook geschikt voor buitenteelt, of in potten. Met 150.000 Scoville aardig pittig maar voor een habanero nog tamelijk mild. Wat het geweldig kruidige aroma veel toegankelijker maakt.
De plant heeft paarse stengels, ook het blad en zelfs de bloemen hebben een paarse gloed.
De 3 tot 4 cm lange vruchten verkleuren van donker paars-groen naar wit met paars.
Tamme kastanje komt van nature voor in Zuid Europa, N.W. Afrika, van Marokko, tot Pakistan. Gekweekt worden ze vooral in de Ardèche en op Corsica. In Nederland zijn ze ingevoerd door de Romeinen.
Ze vormen een goede vroege bron van stuifmeel voor wilde bijen en andere insecten. De vruchten zijn rijk aan eiwit en zetmeel. We eten ze graag met spruitjes.
Het hout is zeer duurzaam en wordt speciaal gekweekt voor palen en hekwerk.
Ze groeien aanvankelijk traag maar kunnen uiteindelijk heel oud en hoog worden.
Kan vanwege de hoogte alleen op een pallet worden verzonden. Verzending in pakket is helaas niet mogelijk.
De Chinese tegenhanger van de inheemse Cornus mas. De vruchten rijpen vanaf september en zijn goed eetbaar. Ze worden ook medicinaal gebruikt.
Een bijzonder makkelijke natuurvriendelijke struik tot kleine boom.
Heeft een sierlijke bruin afbladderende bast.
Het blad wordt diep bruin-rood in de herfst.
Collectors item.
Hazelaars zijn makkelijke struiken die zichzelf, of elkaar over grote afstanden via de wind bestuiven. Ze zijn een goede en vooral zeer vroege bron van stuifmeel voor bijen en andere nuttige insecten.
Snoei bij een oude struik om de paar jaar oude takken helemaal tot de grond terug. Verder hem je er geen omkijken aan.
'Cosford' draagt al op jonge leeftijd en geeft heerlijke zoete hazelnoten.
Wat gelige, gestreepte, langwerpige vruchten van zeer goede smaak.
Zeer productief, maar kan soms beurtjaren hebben.
Goede bestuivers voor deze zijn: 'Halle'sche Riesen' en ´Cosford´.
Hazelaars vergen vrijwel geen onderhoud, plant ze op 4 m van elkaar.
Een in september al rijpende productieve hazelaar met grote noten. Hazelaars zijn zeer vroeg bloeiende windbestuivers en de bijen komen omdat ze zo vroeg verder weinig vinden ook graag langs.
Verschillende rassen bij elkaar planten zorgt voor betere bestuiving.
Snoei alleen af en toe voor verjonging wat oude takken tot de grond weg.
Grote, heerlijk zoete noten in clusters van 2 of 3, soms meer.
Goede bestuivers voor deze zijn: 'Halle'sche Riesen' en ´Cosford´ maar ze zijn ook voldoende zelfbestuivend.
Lekker een winter voorraadje aanleggen.
Zo sierlijke groente dat je er amper van durft te eten. Het indrukwekkend van purperpaars naar grijs verkleurend blad wordt gekroond met de smakelijkst uitziende broccoli op aarde en als je daar vanaf weet te blijven die heerlijke witte wolken. Als groente is het jonge blad, gebleekt, een delicatesse. Bedek hiervoor de plant met een omgekeerde bloempot. Jaarrond is het jonge blad heerlijk in groentegerechten:
Zeelicatesse.
Wintermeloenen rijpen goed na na de pluk en kunnen dus lang worden bewaard. Ze zijn zeer geliefd in Spanje.
Het stevige vruchtvlees van dit professionele ras is crème-wit. De dunne schil kan met de dunschiller geschild. Vruchtgewicht is 1,5 tot 2 Kg. Voor een goede opbrengst staan ze het beste in de koude kas. Om plaats te sparen kun je ze aanbinden.
Van picknick tot kerstmenu.
'Sarah's Choice' is 'gevonden' door Dr. Brent Loy van de universiteit van New Hampshire.
De vruchten van ongeveer 1,5 kg rijpen in 76 dagen en hebben een zeer goede smaak.
Dit ziekteresistente ras is makkelijk te telen.
Een bijzondere verschijning. Met haar ronde, afgeplatte vorm, is deze roze tot beige-kleurige vrucht bedekt met "schurfterige" bobbels. In het Frans heet deze pompoen ook wel "schurftborduursel". Het vruchtvlees is dicht van structuur en lekker zoet. Het gewicht loopt uiteen van 5-15 kg, de vrucht is 25-40 cm doorsnee.
De stelen drogen slecht in, bewaar de vruchten droog.
Ik vind haar niet alleen prachtig, maar in alle opzichten geweldig.
Een flink rankende plant met veel en groot blad. De middelgrote, platronde vruchten (30x15 cm) hebben diepe, smalle plooien en een grijsblauwe kleur. De opbrengst is 2-5 vruchten van 3 tot 5 kg per plant.
Deze lang houdbare soort blijft de oorspronkelijke kleur behouden. Het gele vruchtvlees is stevig en zoet
Een standaard assepoesterpompoen uit het zuiden.
Heerlijk zoet en geschikt voor alle toepassingen inclusief sier, want de vruchten verkleuren na de oogst langzaam van donker groen naar kastanjebruin en uiteindelijk toch dat bijna prachtig oranje terra cotta.
Vruchten 8 tot 10 kg.
Gewoon een zoet sprookje.
Evenals 'Jack Be Little' een minipompoentje van 8x5 cm. Iets onrijp oogsten (laat augustus) levert spierwitte vruchten, bij kou of als de plant ziekig is wordt de vrucht ivoorkleurig, ook niet onaardig. Tot december houdbaar.
Geschikt als eenpersoons portie, gevuld uit de oven.
Ontzettend leuke kleine pompoentjes van een cm of 7 doorsnee.
Ze groeien aan kleine maar wel wat rankende planten.
Ze zijn rijp erg hard dus vergen wat extra kookkunst voor gerechten. Waarschijnlijk wordt het vullen in de oven.
Tot je dat hebt uitgevogeld staan ze erg schattig in een schaaltje.