Gigantische, tot 8 cm grote smaakvolle zoete sappige vruchten van 100 gram.
De plant is zeer gezond en enorm productief.
Nadeel kan zijn dat vruchten soms aan een kant minder rijp zijn dan de andere kant.
Dit is een oud ras uit 1905 dat nu ook onder de moderne, wat populistische naam CherryBerry ® in omloop is.
De vruchten zijn door en door donker kers- tot bruin-rood. Ook het sap is donkerrood.
Ze rijpen midden vroeg en smaken zoals ze er uit zien: ouderwets lekker.
Een relatief onbekend Nederlands ras uit 1973. Het is een kruising van 'Puget Beauty' x 'Senga Sengana'. De donkerrode kegelvormige vruchten zijn groter dan die van 'Senga Sengana'.
De smaak is subliem en ze is relatief ziekte resistent dus uitstekend geschikt voor biologisch telen.
Door vroege rassen, late en doordragers te planten kun je bijna de hele zomer van aardbeien genieten.
Doordragers geven over een lange periode vruchten. Als het weer mee zit heb je dus tot de herfst aardbeien (juli tot november).
De vroege rassen geven meer opbrengst in een korte periode. Van doordragers zet je misschien beter een wat langer rijtje als je een groot gezin hebt.
Goed van smaak, sappig, donkerrood.
De vruchten zijn subliem. Vooral zoet maar met de juiste dosis aroma.
Van de bloemen kun je in ieder geval stellen dat ze erg bijzonder zijn voor een aardbei. Mooi vinden mag ook.
Behandel ze als gewone aardbeien of plant ze als bodembedekker vooraan in een border.
Lekker gek.
'Leikora' is een rijkdragend vrouwelijk professioneel productie ras met smal zilver blad.
De bessen rijpen in september en zijn zeer rijk aan vit CAEKB... en geschikt voor consumptie maar je kunt ze ook voor de vogels laten hangen. Ze blijven dan tot eind januari kleurrijk.
Voor betere bestuiving heb je nog een mannelijke plant nodig, zoals: 'Pollmix'. Een per negen is voldoende.
Braaf soepenkruid van vroeger. Plantaardige bouillon. De planten kunnen het best zo lang mogelijk van de bloei gehouden door bemesting en regelmatig terug snijden. Dat verdraagt de plant prima.
Maggieplant heeft een sterke smaak die snel overheerst. Een echt keukenkruid dus, maar ach, als de bloeistengel eenmaal omhoogschiet is dat ook nog eens goed voor een heerlijk geurig boeket.
Door de Romeinen uit Iran gehaald.
Iets later rijp (tegelijk met aardbeien) dan 'Atut' waar dit een goede bestuiver voor is.
In de rij planten op 1m afstand of vrijstaand. Plant liefst een paar verschillende rassen.
De smaak lijkt op die van bramen met wat bosbessen en kiwi. Een volwassen struik geeft tot 3 kg bessen soms meer. Geweldig ook voor wijn.
Bevroren bessen smelten heerlijk op je tong.
Bessenijstruikjes.
Blauwe honingbes bloeit in april en de vruchten rijpen in juni.
Rijp zijn ze ook van binnen paars-blauw, onrijp smaken ze bitter. Bij twijfel dus even proven, ze horen fris-zoet te zijn.
Ze zijn zelfbestuivend maar als je verschillende rassen bij elkaar plant dragen ze beter.
'Wojtjek' is een professioneel Pools ras.
Een van de meest geliefde zoet-zure appelrassen, oranje-geel van schil met roomwit vruchtvlees..
Appelrassen zijn niet, of weinig zelfbestuivend en ook niet elk ras is geschikt als bestuiver.
'Elstar' is redelijk tot matig zelfbestuivend, nog betere bestuiving mag je verwachten van: 'Golden Delicious', 'James Grieve' of 'Jonathan'.
Een grote fris zoet-zure redelijk bewaarbare handappel met een fijne rode blos.
Appelrassen zijn niet, of weinig zelfbestuivend en ook niet elk ras is geschikt als bestuiver. 'Jonagold' is matig zelfbestuivend, een betere opbrengst mag je verwachten door er een van de volgende bestuivers bij te planten: Alkmene, Benoni, Discovery, Elstar, Gloster, James Grieve, Jonathan, Laxton Superb, Lombarts Calville, Melrose, Odin of Zoete Oranje.
Deze spectaculaire plant met architectonische kaliteiten komt wild voor in Zuid Europa, met name in de Alpen en de Pyreneeën vaak in combinatie met Calamagrostis arundinacea. In Catalonië eet men het blad rond St. Jan in salade. (Pas op voor verwisseling met andere schermbloemigen.) In de loop van de zomer gaat ze net als Ferula in rust.
Niet uit Peloponesië dus, maar uit onze zuidelijke bergen.
Altijd leuk om tijdens rondleidingen door de tuin deze naam even te laten vallen.
Het sierlijk lichtgroen vijgenblad verraadt verwantschap.
Vruchten beginnen groen-rood en kleuren later bijna zwart. De op bramen lijkende vruchten zijn zacht en zeer zoet. Eet ze rijp, liefst van de grond geraapt.
Een sierlijke, prima winterharde kleine boom.
Enige minpuntje is dat de vruchten vlekjes op terrasstoelkussens kunnen veroorzaken. Je luie stoel zet je beter onder een andere boom.
Roomse kervel komt oorspronkelijk uit mediterrane berggebieden. Ze komt in Nederland verwilderd voor.
Toen we nog verse kruiden aan de groothandel leverden mochten we er grote bossen van snijden. Daar werd meestal kruidenboter mee gemaakt. Het blad maakt deel uit van het Gelderse'Kruutmoes'. Ook de zaden zijn eetbaar. Als vaste plant is ze veel makkelijker dan eenjarige echte kervel. Je kunt er ook stiekem kervelsoep mee maken. Zeer geliefd bij nuttige insecten.
Een bijzonder eetbaar familielid van de bekende oranje lampionplant. De plant wordt ruim 1m hoog, na de bloei ontstaan de lampionnetje144s met de aromatische zoete, oranjegele besjes. De smaak heeft een mix van ananas, aardbei en tomaat met een klein bittertje. Oogstbaar als de omhulsels vergelen, daarna vrij lang houdbaar.
Het favoriete snoep van onze kinderen bevat vitamine b12.
Nashiperen zijn zelfbestuivend, ook 'Hosui' doet dat prima. De opbrengst zou echter groter zijn wanneer je verschillende rassen bij elkaar plant.
De vruchten rijpen in sepotember, ze zijn zoet en redelijk bewaarbaar. 'Nijisseiki' staat bekend als een goede bestuiver voor 'Hosui'.
In de herfst kleurt het blad fel oranje.
'Hosui' is zeer productief en heeft relatief grote vruchten.
Een vroeg ras met vrij grote donkerrode vruchten.
Zeer goed aangenaam friszuur van smaak.
Een klasse apart; de kruising van Californische braam (R. ursinus), framboos en loganbes. Rudolph Boysen maakte deze kruising in 1923.
Zachtzure bijna zwarte vruchten.
Ze groeit als een braam, maar dan doornloos en smaakt als een braamboos.
Aanbinden.
De is de mildste zuring die ik ken. Het blad is bijna zo zacht als dat van sla.
Het friszure groene blad heeft de vorm van een wapenschild.
In Nederland, de meest Noordelijke vindplaats, is ze zeer zeldzaam, ze staat daarom op de rode lijst. In Zuid Europa is ze vrij algemeen.
Wacht even, het is een zurig, maar ook een van de mooiste bladsierplanten die ik ken!. De schoonheid en kracht van deze plant verbazen mij al jaren. Zowel in de zomer als de wat zachtere winter. De blaadjes zijn zilveren wapenschildjes die een dichte heuvel vormen. 'Silver Shield' groeit fors uit, maar woekert niet, zaait zich vrijwel niet uit en stelt ook geen bijzondere standplaatseisen. Het blad kan ook culinair worden gebruikt, nee, is zelfs de beste culinaire zuring vanwege het zachte blad.
Het enige knolgewas onder de Lamiaceae. De knolletjes kunnen rauw, gedroogd, of gebakken worden gegeten. Ik heb ze wel eens gedroogd, als snack mogen proeven.
Ze zijn eenmaal uit de grond vanwege hun dunne schil niet lang houdbaar. Laat ze in de winter in de grond zitten en oogst naar behoefte of bewaar ze in vochtig zand.
De opbrengst is ongeveer een kg per m2.
Net als aardpeer neigt ze te woekeren.
In China komt ze voor tot 3200 meter, dus ook bij ons is ze uitstekend winterhard.
Net als 'Emblue' een compacte bossige struik die ook in pot kan worden gehouden.
Matig grootvruchtig maar redelijk zelfbestuivend hoewel kruisbestuiving grotere vruchten geeft.
Een hybride ras met een zeer goede smaak ontstaan uit de kruising van Vaccinium corymbosum met Vaccinium angustifolium.
Klein maar fijn.
Amerikaanse bosbessen zijn geen bosbessen die het alleen op zeer zure grond goed doen. Ze verdragen ook onze Limburgse kalkgrond al jaren prima. Probleem is vooral dat ze stikstof alleen kunnen opnemen in pure vorm. Wij geven dat in de vorm van melasse korrels en mulchen met houthaksel.
Ze zijn zelfbestuivend en dragen goed.
'Bluegold' is een stevige groeier met middelgrote zoete bessen die in juli en augustus rijpen.
Echte wasabi, eindelijk mogen we die na jaren gerucht ook hier aanbieden.
Die groene tubes voor je sushi, dat heeft hier helemaal niets mee te maken. Dat is nep. Echte wasabi is een sensatie. Je koopt er een speciaal peperduur raspje voor.
Het is niet een plant voor iedereen. Ze vereisen een beschutte standplaats, liefst een koude kas, schaduw en veel vocht.
Niet scherp, maar heerlijk zoet, mild en romig, dat is de echte. Ook het blad en de bloemen mag je eten. De wortel vergt 2 seizoenen. (Mits je niet te veel blad snoept.)