Sierlijk bronsgroen blad en vrolijke vaasvaardige schermen, maar vooral ook een groente of keukenkruid. Alle delen van de plant zijn te gebruiken. Als vaste plant vervangt ze voor de gemakkelijke tuinier en minder kritische cuisinier de eenjarige dille, die aanzienlijk meer aandacht vraagt. Ze zaait zich als je de uitgebloeide schermen laat staan, rijkelijk uit.
Plant je ze niet voor jezelf, doe het dan voor de Koninginnenpage. Haar rupsen zijn dol op het loof.
Deze bijzondere witte aardbei met rode zaadjes is terug gekweekt uit een originele kruising tussen Fragaria chiloensis x virginiana. Dicht bij wild dus, geen manipulatie.
Ze maakt veel lange ranken die je het beste af en toe weghaalt.
Zeer zoet en aromatisch met een lichte ananassmaak.
Een tikkeltje vreemd maar wel heel lekker.
Aromatische wilde bosaardbei met een wat grotere langwerpige vrucht.
Een voor bosaardbei relatief rijk dragende variëteit.
Bruikbaar als bodembedekker onder bijvoorbeeld een fruitboom of langs randjes. Maar mag natuurlijk ook in de moestuin..
In het voorjaar ranken weghalen als je netjes wil telen.
Een soort doordragende geel-witte bosaardbei met een voortreffelijke smaak.
Zeer groeikrachtig en gewillig bloeiend.
Haal voor meer productie wel wat ranken weg en stek het tweede jaar van de ranken nieuwe planten voor oogst het derde jaar.
Laten verwilderen kan ook.
Alleen vogels zien er niets in.
Dit is voorloper va het zeer succesvolle professionele ras 'Elsanta', nog iets lekkerder maar ook iets kwetsbaarder.
Ook hier geldt; veel lekkerder dan in de supermarkt door die extra dag zon in je moestuin.
Ze is zeer productief, kan jarenlang blijven staan en is ook zeer geschikt om onder een folie tunneltje te vervroegen.
Voor veel Duitsers die heerlijke aardbei uit hun jeugd. Tegenwoordig helaas weinig gekweekt. Prof. Otto Schindler uit Pillnitz won ze in 1925 en noemde ze naar zijn vrouw.
Kleine zeer aromatische vruchten met de smaak van bosaardbei maar dan nog zoeter. Fantastisch dus van smaak.
Per 5 planten moet je alleen bij deze er een andere vroege soort (liefst 'Ellianny') tussen planten voor bestuiving.
Gigantische, tot 8 cm grote smaakvolle zoete sappige vruchten van 100 gram.
De plant is zeer gezond en enorm productief.
Nadeel kan zijn dat vruchten soms aan een kant minder rijp zijn dan de andere kant.
Dit is een oud ras uit 1905 dat nu ook onder de moderne, wat populistische naam CherryBerry ® in omloop is.
De vruchten zijn door en door donker kers- tot bruin-rood. Ook het sap is donkerrood.
Ze rijpen midden vroeg en smaken zoals ze er uit zien: ouderwets lekker.
Een midden vroeg ras met grote zeer goed smakende donker rode vruchten en een hoge opbrengst.
Gezond en makkelijk.
Vrucht met een kroontje.
Prachtig dieprode grote aromatische vruchten met een fantastische smaak en goede vruchtvorm.
Rijp vanaf eind mei.
Voorjaarskoninginnetjes voor fijnproevers.
Als smaak er echt toe doet, dan moet je deze hebben.
Een aardbei voor de culi-freaks vanwege de zeer aromatische bosaardbeien smaak.
Oogst vanaf half juli tot, als het weer meewerkt, november.
De vruchten zijn vrij klein tenzij je de bloemtrossen wat uitdunt.
Zeer productief door dik en dun.
Om te zorgen dat Duindoorn goed vrucht draagt plant je voor elke 9 vrouwelijke planten een mannelijke.
Dit is de meest gebruikte stuifmeeldonor voor dat doel.
Wel onopvallende mannelijke bloemetjes en heerlijk smal glanzend zilver blad, maar geen bessen dus.
Hop sterft elke winter volledig af. In het voorjaar loopt ze weer uit. Ze kan dan 12 cm per dag groeien. Als houvast gebruikt ze de dorre stengels, knip die dus niet allemaal weg. Maximale hoogte is 10 meter, maar dat haalt ze alleen met steun. Aan een rek of in een boom van 3 meter wordt ze niet hoger dan dat.
Hop is tweehuizig, alleen vrouwelijke planten maken bellen. Bierrassen zijn daarom altijd gestekte vrouwelijke plantten.
'Broadview' is al op jonge leeftijd vruchtbaar en maakt veel kort vruchtlot waardoor de boom een volle bolle kroon vormt en ook compacter blijft. Ze is zelfbestuivend (apomictisch) en geeft veel, goed smakende, langwerpige, vrij grote noten. ' Een ander ras in de buurt kan zorgen voor nog betere opbrengst. 'Broadview' is ziekte resistent en een van de beste rassen.
Gezaaid omstreeks 1919 in Canada uit een partij noten uit Odessa.
'Buccaneer' is een sterke groeier met lange opgaande takken en daardoor wat later vruchtbaar. De kenmerkende tot 6 cm grote ronde vruchten zijn zeer aromatisch, ze rijpen vanaf eind september.
'Buccaneer' is zelfbestuivend en een goede bron van stuifmeel voor andere rassen. Een ander ras, zoals 'Broadview' binnen 100 meter zorgt voor een nog grotere opbrengst.
Walnoten bevatten veel gezonde omega-3 vetten.
Braaf soepenkruid van vroeger. Plantaardige bouillon. De planten kunnen het best zo lang mogelijk van de bloei gehouden door bemesting en regelmatig terug snijden. Dat verdraagt de plant prima.
Maggieplant heeft een sterke smaak die snel overheerst. Een echt keukenkruid dus, maar ach, als de bloeistengel eenmaal omhoogschiet is dat ook nog eens goed voor een heerlijk geurig boeket.
Door de Romeinen uit Iran gehaald.
Blauwe honingbes bloeit in april en de vruchten rijpen in juni.
Rijp zijn ze ook van binnen paars-blauw, onrijp smaken ze bitter. Bij twijfel dus even proeven, ze horen fris-zoet te zijn.
Ze zijn zelfbestuivend maar als je verschillende rassen bij elkaar plant dragen ze beter.
'Wojtjek' is een professioneel Pools ras.
De wondervrucht die volgens sommigen het eeuwige leven dichterbij brengt terwijl anderen wijzen op gifstoffen als atropine die bij de plantenfamilie (aardappel, tomaat) horen. Vast staat dat tussen al dat 'gif' heel veel gezonde vitamines schuil gaan en dat gif met mate ook heel gezond is.
Afkomstig uit China, warmte minnend. Ze groeit verwilderd in onze duinen. Gedoornde struik met smal zilver blad.
De vruchten zijn goed te drogen en lekker in salade.
'Greencats' geeft friszure groene appels vergelijkbaar met 'Granny Smith'. De appels groeien bij deze zuilvorm vrijwel tegen de stam aan korte vruchtloten.
'Greencats' is niet volledig zelfbestuivend. Een ander ras in de buurt zoals 'Redcats' zorgt voor aanzienlijk betere oogst.
De appels rijpen in september.
Een grote fris zoetzure redelijk bewaarbare handappel met een fijne rode blos.
Appelrassen niet altijd zelfbestuivend en ook niet elk ras is geschikt als bestuiver. 'Jonagold' is redelijk zelfbestuivend, een betere opbrengst mag je verwachten door er een van de volgende bestuivers bij te planten: Alkmene, Benoni, Discovery, Elstar, Gloster, James Grieve, Jonathan, Laxton Superb, Lombarts Calville, Melrose, Odin of Zoete Oranje.
'Selena' is een felrode handappel die ook geschikt is voor verwerking in bijvoorbeeld appeltaart. De smaak van het witte vruchtvlees is zoet. Het is een modern, ziekteresistent ras.
Ze is enigszins zelfbestuivend.
Betere vruchtzetting wordt verkregen door kruisbestuiving met onder andere 'Cox's', 'Elstar', 'Golden Delicious', 'James Grieve' of 'Summerred'.
Daar is ie dan, de legendarische oudhollandse winterappel. De kleine rode zoet-zure vruchten hebben spikkels die doorlopen in het vruchtvlees. Ze zijn goed bewaarbaar, tenminste tot de kerst.
'Sterappel' is maar matig zelfbestuivend.
Goede bestuivers zijn onder andere: 'Brabantse Bellefleur', 'Court-Pendu', 'Cox's Orange Pippin', 'Dubbele Rode Bellefleur', 'Glorie van Holland', 'James Grieve', 'Lombarts Calville', 'Ontario','Rode Dijkmanszoet'en 'Transparent Jaune'.
Een archetypische vrucht die iedereen kent. (toch?) En ze bewijst dat we veel meer uit de natuur kunnen eten dan op het eerste gezicht aantrekkelijk lijkt. Je moet alleen even weten hoe. Bij de mispel weet iedereen dat ze rot moeten zijn. Maar bedoeld wordt eigenlijk; bevroren. Na een paar nachtvorsten worden ze zoet.
Het is een gemakkelijk zelfbestuivend klein boompje of struik. Een keer in de paar jaar snoeien is voldoende.
Helaas te groot voor verzending.
Roomse kervel komt oorspronkelijk uit mediterrane berggebieden. Ze komt in Nederland verwilderd voor.
Toen we nog verse kruiden aan de groothandel leverden mochten we er grote bossen van snijden. Daar werd meestal kruidenboter mee gemaakt. Het blad maakt deel uit van het Gelderse'Kruutmoes'. Ook de zaden zijn eetbaar. Als vaste plant is ze veel makkelijker dan eenjarige echte kervel. Je kunt er ook stiekem kervelsoep mee maken. Zeer geliefd bij nuttige insecten.
Op zoek naar gekke groenteplanten vonde we deze knolklaverzuring uit de Andes.
Voor de Andes indianen is dit al vele eeuwen een belangrijk voedselgewas dat tot 4000 meter ook op zeer arme grond kan worden geteeld. In 1830 werd de soort in Europa geïntroduceerd als concurrent voor de aardappel (ook uit de Andes). Zowel het blad, de stengels als de knol kunnen rauw of gekookt worden gegeten. De knolvorming begint als de dagen gaan korten. De knollen zijn winterhard.