Deze nieuwe vaste toorts is een sterk vertakkend dwergje in een heerlijke kleur.
Op doorlatende grond is ze vast (kort- levend). Je kunt er dus jarenlang plezier van hebben.
Af en toe uitgebloeide aartjes wegknippen zorgt voor meer bloei.
Ook als je niet dol bent op mosterd ga je hier van smullen.
'Jackie in Spots' is een vaste toorts gevonden in Valkenburg, Noord Holland als een spontane mutatie van Verbascum 'Jackie in Pink'. Het is een Chimaera, wat betekent dat alleen de buitenste laag cellen is gemuteerd. Dat roze probeert zich in het hart van de bloem en aan de randjes van de bloemblaadjes te doen gelden.
Uitgebloeide aren wegknippen maakt ze standvastiger en zorgt voor herbloei.
Lage vertakkende cultivar die maandenlang bloeistengels blijft maken.
Terugknippen helpt daarbij.
Deze grote toorts maakt bloeistengels met ingetogen zachtgele bloemen die de hele zomer langer worden. Soms zakken ze in om zich vervolgens weer op te richten en opnieuw ten hemel te trekken. Dat resulteert in een kronkelende slang die we in de winter vanwege het vrolijke silhouet neigen te laten staan. De hele plant is grijs en wollig behaard. Zelfs de bloeistengels zijn zwaar gestoffeerd. Tweejarig, dus zaad winnen of laten uitzaaien.
De bijzondere witte vorm is net zo aantrekkelijk voor bijen en vlinders als de gewone monnikspeper en heeft datzelfde sierlijk gesneden handvormig en geurige blad maar dan met een zilveren waas.
Ze kan in strenge winters wat invriezen. Maar herstelt zich daar altijd prima van.
Atheense vrouwen zouden het blad in bed hebben gelegd om kuisheid te bewaren tijdens het feest van Ceres. Nog steeds is ze in gebruik als medicijn ter regulering van de geslachtshormonen huishouding.
Als monnikspeperfan kan ik het niet laten er een compleet sortiment van te vermeerderen. Nadat we op Kreta door heerlijke geurende Vitex bossen hebben gewandeld ben ik helemaal verkocht.
Inmiddels hebben we er heel wat in onze tuin die het allemaal prima doen.
Deze roze vorm kom je maar zelden tegen.
Snoei ze net als Buddleja in het voorjaar.
Dit is een van mijn favoriete mediterrane planten. Ze is betrouwbaar, heeft historie, is geneeskrachtig, heeft geweldig handgeveerd blad en een fantastisch diepe bloeikleur.
Deze ondersoort 'latifolia' is extra intens van kleur. Ze staat al vele jaren in onze tuin. De punten vriezen soms wat in, maar je moet ze toch elk voorjaar terugsnoeien. Als bij vlinderstruik, maar iets minder diep.
Iedereen is dol op haar.